iu

- BISZKOPT BEZGLUTENOWY -

Jak już wiecie od jakiegoś czasu staram się poszerzać ofertę ciast i deserów o pozycje bezglutenowe i wegańskie. O ile z tymi drugimi jest tak łatwo, bo to wyższa szkoła jazdy, tak z bezglutenowymi jakoś sobie radzę. I właśnie dlatego chciałbym tym miejscu podzielić się z Wami swoim autorskim przepisem na czekoladowy biszkopt bezglutenowy, który uważam za najlepszy. Co prawda podczas krojenia go na blaty, kruszy się jak każdy nieco ale inaczej. Nie szarpie się lecz sypie. Jest bardziej łamliwy, dlatego przenosząc blaty należy robić to przy pomocy długiej i szerokiej szpatułki. Natomiast po przełożeniu jest bardziej wytrzymały i stabilny niż biszkopt pszenny. Ma bardziej ziarnistą strukturę, która pozwala na dokładniejsze nasączenie za pierwszym razem. Ta lekka ziarnistość sprawia, że ciasto nie jest zapychające, a po nasączeniu oraz przełożeniu kremem nie robi się glutowate. 

Na chwilę obecną dzielę się z Wami wersją czekoladową, bo białej jeszcze nie próbowałem. Ale już niedługo! :)


składniki (średnica 20 cm):
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao

60 g mąki ziemniaczanej
120 g mąki kukurydzianej

Dno formy o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać przesiane mąki z kakao w 3-4 partiach. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka.  Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 5 blatów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl