iu

- BISZKOPT -

Dotychczas upiekłem wiele biszkoptów z różnych przepisów. Każdy z nich posiadał nieco inne proporcje składników, przez co ciasto nie zawsze wychodziło takie samo. Ba! W niektórych przepisach pojawiał się również dodatek "magicznego składnika", czyli proszku do pieczenia [o zgrozo!], który miał zapewnić wyrośnięcie ciasta. Umówmy się, proszek do pieczenia został wymyślony z myślą o gospodyniach domowych, które nie mają większego pojęcia o pieczeniu ciast i nie znają zasad jakich trzeba się trzymać, aby otrzymać wyrośnięte i pulchne ciasto. Zatem jeśli macie problem z upieczeniem idealnego, delikatnego biszkoptu przychodzę Wam z pomocą. Wystarczy, że będziecie trzymali się kilku prostych zasad. Najlepsze ciasto do tortu wychodzi z podanych niżej proporcji:

1 jajko - 36 g cukru -  30 g mąki pszennej - 10 g mąki ziemniaczanej

składniki 
- 22-23 cm -
5 jajek
180 g cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej



biszkopt czekoladowy
składniki 
- 22-23 cm -
5 jajek
180 cukru
30 g kakao
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Kiedy masa będzie dobrze ubita dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Za każdym razem odczekać aż cukier się rozpuści. Po dodaniu całego cukru dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jednolita wyłączyć mikser i przesiewać mąkę w dwóch lub trzech partiach, a następnie mieszać delikatnie przy pomocy łopatki, tak aby pęcherzyki powietrza nie popękały, a ciasto nie opadło. Gotową masę należy przełożyć do przygotowanej tortownicy niezwłocznie po wymieszaniu składników. Do formy powinno być wyłożone papierem do pieczenia, a boki pozostawione suche. Jeśli posmarujecie blaszkę masłem, ciasto będzie ślizgało się po formie, a przy studzeniu zamiast ładnego walca powstanie ciasto zwężające się ku górze. Biszkopt należy piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175ºC przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto należy wyjąć z pieca i odstawić na kratkę do przestudzenia na ok. 30 minut. Po tym czasie ostrożnie usunąć rant i pozostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia. Kiedy biszkopt ostygnie podzielić go na dowolną ilość blatów.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl