iu

- POLEWA CZEKOLADOWA BŁYSZCZĄCA -

Jeśli szukaliście czekoladowej polewy do ciast, która nawet po zastygnięciu będzie wyglądała jak płynna czekolada mieniąca się odbijanym światłem, to ten przepis jest dla Was. Ta polewa stanowi świetne wykończenie tortu i innych ciast czy mniejszych deserów. Dzięki masłu i żelatynie nawet po zastygnięciu wygląda jak spływająca czekolada i dodaje wypiekom niezwykłego uroku. 


składniki:
3 łyżki zimnej wody + 3
150 g cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
280 g masła
6 łyżek kakao

Żelatynę zalać zimną wodą (3 łyżki) i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło, wodę (3 łyżli) oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl