iu

- BŁYSZCZĄCA POLEWA -

Ta polewa stanowi świetną alternatywę dla błyszczącej polewy czekoladowej. Jeżeli upiekliście ciasto, ale nie macie pomysłu na jego wykończenie, taka polewa sprawdzi się znakomicie. Zwykłemu ciastu nada niepowtarzalnego wyglądu, a oblany nią tort nabierze blasku i z pewnością zachwyci tych, którzy będą mieli okazję go spróbować. Przepis jest uniwersalny. Najlepiej sprawdzi się przy tortach i deserach na zimno, które powstały na bazie musu. Będzie dobra również do ozdobienia tortów pokrytych kremem maślanym na bezie szwajcarskiej oraz tych, których boki i wierzch obłożone zostały kremem na bazie bitej śmietany. Możecie nadać polewie dowolny kolor i pokombinować trochę ze smakiem dodając ziarna laski wanilii, odrobinę soku z cytryny, limonki, pomarańczy czy niedużą ilość kawy rozpuszczalnej. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. 


składniki (ok. 500 g):
100 g mleka skondensowanego słodzonego
12 g żelatyny + 50 ml zimnej wody
150 g syropu glukozowego
150 g białej czekolady
1/2 laski wanilii
150 g cukru
75 ml wody
biały barwnik

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić cukier, glukozę oraz wodę i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści mieszankę doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania 103ºC. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Garnek zdjąć z palnika, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Gorącą miksturą zalać połamaną na cząstki czekoladę z barwnikiem, nasionami wanilii i wymieszać szpatułką. Całość zmiksować blenderem (końcówką do zup) nie podnosząc ostrza ponad powierzchnię polewy (zapobiegnie to powstawaniu pęcherzyków powietrza). Polewę dwukrotnie przelać przez sitko w celu odpowietrzenia. Zamrożony mus migdałowy wyjąć z formy i oblać glazurą, kiedy ta będzie miała temperaturę ok. 30ºC-35ºC. Deser ozdobić migdałami w białej czekoladzie. 

Polewą z tego przepisu spokojnie pokryjecie w całości dwupiętrowy tort o średnicy 20-24 cm. 



20 komentarzy:

  1. Witam,
    pojawia się wiele przepisów na błyszczącą polewę z dodatkiem skondensowanego mleka zamiast kremówki?
    jaka jest Twoja opinia na tę alternatywę??

    pozdrawiam serdecznie :) świetny blog :D

    liiczi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również spotkałem się z takimi przepisami, jednak nie miałem jeszcze okazji ich przetestować :)

      Usuń
  2. Czy można tą polewą polać tort śmietankowy ? Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że nie powinno być problemu. Tylko tort powinien być pokryty uprzednio kremem (boki oraz wierzch) :)

      Usuń
  3. Czy mogę barwnik dodać na końcu ? Zamierzam zrobić polewę w różnych kolorach, więc czy można zrobić najpierw 'bazę' a następnie podzielić na części i każdą z nich zabarwić ?
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Nie powinno być problemu z zabarwieniem :)

      Usuń
  4. robię tort z śmietana w srodku a wierzch i boki smaruje kremem takim jak do karpatki ,czy moge ta polewa polac na wierzch -na ten krem ??? czy polewa jest ciepla i czy nie rozpusci tego kremu ???

    OdpowiedzUsuń
  5. i jeszcze jedno pytanie -czy polewa zastygnie ,na nastepny dzien nie spłynie z tortu ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że użycie tej polewy do kremu karpatkowego nie jest dobrym pomysłem. Nie wydaje mi się, aby efekt był dobry.

      Usuń
  6. Witam, czy jak pokryję tort ubitą śmietanką z mascarpone to będzie dobrze? i czy ta polewa ładnie zastygnie i będzie się ładnie kroić następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałem używać polewy do bitej śmietany. Nie wiem czy polewa nie zostanie wchłonięta przez śmietanę.

      Usuń
  7. Mam pytanie odnośnie glukozy - mam taką w proszku lub taką z apteki 5% do kroplówek. Czy mogę użyć którąś z nich? Jesli tak, to w jakich proporcjach?
    W tym przezwiskiem nie ma ani cukru, ani też mleka skondensowanego słodzonego, co mi bardzo odpowiada, ale czy przez to polewa nie jest zbyt rzadka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Cześć. Jestem tu nowa, bo dopiero kilka dni temu natrafiłam na Twojego bloga. Czytam i sprawdzam na razie co by mi tu pasowało do zrobienia i dziś będą na próbę babeczki czekoladowe z CocaColą.. ale ja nie do tego.. Odpowiadasz na pytanie forumowiczki, że tort śmietanowy może śmiało pokryć polewą, innej piszesz, że tort z bitej śmietany raczej nie wytrzyma polewy... Nie wyłapuję, gdzie jest różnica między tortami? :/ Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co widzę chodzi o śmietankowy krem, którym przełożone są blaty, ale do wykończenia użyty miał zostać krem karpatkowy. Co do pierwszego pytania o śmietankowy tort - nie zostało sprecyzowane i wygląda na to, że pomyślałem w pierwszej chwili o smaku kremu, a nie jego rodzaju. I tutaj muszę się poprawić, bo użyłem polewy do tortu pokrytego bitą śmietaną i mascarpone, ale było to już dawno, dlatego nie pamiętałem o tym :)

      Usuń
  9. Co to jest glukoza, ktora Pan dodaje do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glukoza to cukier prosty. Można nabyć ją w aptece lub w niektórych marketach.

      Usuń
  10. Witam serdecznie Czy na taka polewe mogę połozyc ozdoby z Icingu (masy cukrowej) .CZy one się nie rozpłyną ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałabym zrobić taką polewę, ale bez użycia barwników. Tylko nie wiem za bardzo jak z proporcjami i jak wcześniej przygotować owoc np. truskawki czy maliny i czy według pana dobrze pokrykje tort na bazie bitej śmietany oczywiście uprzednio dobrze schłodzonego.Na co powinnam uważać i na co zwrócić uwagę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie powinno być problemu z pokryciem tortu obłożonego bitą śmietaną. Jeżeli taki tort ma być dekorowany jeszcze owocami to również nie powinno być problemu. Wystarczy ułożyć je na polewie i tyle :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl