iu

- BŁYSZCZĄCA POLEWA -

Ta polewa stanowi świetną alternatywę dla błyszczącej polewy czekoladowej. Jeżeli upiekliście ciasto, ale nie macie pomysłu na jego wykończenie, taka polewa sprawdzi się znakomicie. Zwykłemu ciastu nada niepowtarzalnego wyglądu, a oblany nią tort nabierze blasku i z pewnością zachwyci tych, którzy będą mieli okazję go spróbować. Przepis jest uniwersalny. Najlepiej sprawdzi się przy tortach i deserach na zimno, które powstały na bazie musu. Będzie dobra również do ozdobienia tortów pokrytych kremem maślanym na bezie szwajcarskiej oraz tych, których boki i wierzch obłożone zostały kremem na bazie bitej śmietany. Możecie nadać polewie dowolny kolor i pokombinować trochę ze smakiem dodając ziarna laski wanilii, odrobinę soku z cytryny, limonki, pomarańczy czy niedużą ilość kawy rozpuszczalnej. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. 


składniki (ok. 300 g):
150 g białej czekolady
100 ml kremówki 36%
2 łyżki zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny
35 g glukozy
czerwony barwnik

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić kremówkę, glukozę i barwnik. Wymieszać do dokładnego zabarwienia. Miksturę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli masa ostygnie podgrzać ponownie do gorącej (nie gotować). Następnie dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż składniki się połączą. Gotową glazurą polewać ciasto tak. Przed polaniem ciasto lub deser ustawcie na szklance lub misce odwróconej do góry dnem. 

Polewą z tego przepisu spokojnie pokryjecie w całości jednopiętrowy tort o średnicy 20 cm. 



18 komentarzy:

  1. Witam,
    pojawia się wiele przepisów na błyszczącą polewę z dodatkiem skondensowanego mleka zamiast kremówki?
    jaka jest Twoja opinia na tę alternatywę??

    pozdrawiam serdecznie :) świetny blog :D

    liiczi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również spotkałem się z takimi przepisami, jednak nie miałem jeszcze okazji ich przetestować :)

      Usuń
  2. Czy można tą polewą polać tort śmietankowy ? Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę, że nie powinno być problemu. Tylko tort powinien być pokryty uprzednio kremem (boki oraz wierzch) :)

      Usuń
  3. Czy mogę barwnik dodać na końcu ? Zamierzam zrobić polewę w różnych kolorach, więc czy można zrobić najpierw 'bazę' a następnie podzielić na części i każdą z nich zabarwić ?
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Nie powinno być problemu z zabarwieniem :)

      Usuń
  4. robię tort z śmietana w srodku a wierzch i boki smaruje kremem takim jak do karpatki ,czy moge ta polewa polac na wierzch -na ten krem ??? czy polewa jest ciepla i czy nie rozpusci tego kremu ???

    OdpowiedzUsuń
  5. i jeszcze jedno pytanie -czy polewa zastygnie ,na nastepny dzien nie spłynie z tortu ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że użycie tej polewy do kremu karpatkowego nie jest dobrym pomysłem. Nie wydaje mi się, aby efekt był dobry.

      Usuń
  6. Witam, czy jak pokryję tort ubitą śmietanką z mascarpone to będzie dobrze? i czy ta polewa ładnie zastygnie i będzie się ładnie kroić następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałem używać polewy do bitej śmietany. Nie wiem czy polewa nie zostanie wchłonięta przez śmietanę.

      Usuń
  7. Mam pytanie odnośnie glukozy - mam taką w proszku lub taką z apteki 5% do kroplówek. Czy mogę użyć którąś z nich? Jesli tak, to w jakich proporcjach?
    W tym przezwiskiem nie ma ani cukru, ani też mleka skondensowanego słodzonego, co mi bardzo odpowiada, ale czy przez to polewa nie jest zbyt rzadka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Cześć. Jestem tu nowa, bo dopiero kilka dni temu natrafiłam na Twojego bloga. Czytam i sprawdzam na razie co by mi tu pasowało do zrobienia i dziś będą na próbę babeczki czekoladowe z CocaColą.. ale ja nie do tego.. Odpowiadasz na pytanie forumowiczki, że tort śmietanowy może śmiało pokryć polewą, innej piszesz, że tort z bitej śmietany raczej nie wytrzyma polewy... Nie wyłapuję, gdzie jest różnica między tortami? :/ Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co widzę chodzi o śmietankowy krem, którym przełożone są blaty, ale do wykończenia użyty miał zostać krem karpatkowy. Co do pierwszego pytania o śmietankowy tort - nie zostało sprecyzowane i wygląda na to, że pomyślałem w pierwszej chwili o smaku kremu, a nie jego rodzaju. I tutaj muszę się poprawić, bo użyłem polewy do tortu pokrytego bitą śmietaną i mascarpone, ale było to już dawno, dlatego nie pamiętałem o tym :)

      Usuń
  9. Co to jest glukoza, ktora Pan dodaje do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glukoza to cukier prosty. Można nabyć ją w aptece lub w niektórych marketach.

      Usuń
  10. Witam serdecznie Czy na taka polewe mogę połozyc ozdoby z Icingu (masy cukrowej) .CZy one się nie rozpłyną ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl