iu

- ESENCJA WANILIOWA -

Ekstrakt waniliowy to fantastyczny dodatek do ciast i deserów, który powinien znaleźć się w szafce każdego maniaka domowych wypieków. Przygotowywany na bazie alkoholu ma niezwykle intensywny smak i aromat. Doskonale nadaje się do kremów i współgra ze świezymi owocami. Przygotowanie domowego ekstraktu ogranicza się do dwóch czynności i zajmuje chwilę. Można go używać już następnego dnia, ale im dłużej stoi, tym nabiera głębszego smaku i aromatu. 


Do przygotowania domowego ekstraktu waniliowego będziecie potrzebować dowolnej ilości alkoholu, najlepiej spirytusu oraz kilku lasek wanilii. Na początek laskę wanilii należy naciąż wzdłuż ostrym nożem, ale nie usuwać nasion, włożyć do wyparzonej, szklanej butelki, którą następnie należy napełnić alkoholem. Do mieszanki można dodać trochę cukru, aby całość nabrała przyjemnego smaku. Buteleczkę z naszą miksturą zamykamy szczelnie i odstawiamy przynajmniej na dobę do szafki. Ekstrakt powinien być przechowywany w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas warto dorzucić kawałek laski wanilii i dodać nieco spirytusu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl