iu

- KAJMAK -

Kajmak, czasami nazywany karmelem, kremem karmelowym lub mas krówkową, to wyśmienity dodatek do ciast, tortów i deserów. Masa ta powstaje poprzez dodanie do karmelu (rozpuszczonego cukru) kremówki, dzięki której otrzymujemy delikatny i aksamitny krem. Domowy sos/krem karmelowy smakuje doskonale nie tylko w wersji podstawowej, ale również w tej z dodatkiem soli. Wówczas otrzymujemy solony karmel, który łączy w sobie dwa przeciwne smaki tworząc niesamowite doznania na naszym podniebieniu. Jak przygotować domowy kajmak?


składniki (ok. 400 g):
150 g brązowego cukru
150 ml kremówki 30% lub 36%
100 ml miodu
50 g masła

Miód, cukier oraz masło umieścić na szerokiej patelni. Podgrzewać na średnim ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut do uzyskania złocistego koloru. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Pamiętajcie, że proporcje składników są umowne. Można je zmieniać. Ilość śmietany oraz zawartość tłuszczu zależy od tego, jaki chcecie uzyskać efekt. Jeżeli krem ma być lżejszy i rzadszy, dodajcie większą ilość śmietany (30%). Jeżeli ma być bardziej tłusty i gęsty, dodajcie jej mniej i użyjcie śmietany o zawartości tłuszczu 36%. Pamiętajcie też, że masa karmelowa po całkowitym wystudzeniu zgęstnieje. Konsystencja kremu zależy również od tego jaki przygotujemy karmel. Jeśli składniki będziecie gotować krócej, do uzyskania jasno-złotego koloru, krem będzie rzadszy. Jeżeli karmel zdejmiecie z palnika w momencie, gdy osiągnie bursztynową barwę, późniejszy kajmak będzie bardziej gęsty. 

Jeżeli chcecie przygotować solony karmel wystarczy dodać kilka szczypt soli do wszystkich składników przed ich rozpuszczeniem. Jeżeli po wystudzeniu masy sól będzie za słabo wyczuwalna, kajmak można podgrzać, dodać kolejną ilość soli i mieszać do rozpuszczenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl