iu

- KARMELIZOWANA BIAŁA CZEKOLADA -

Karmelizowana biała czekolada to moje odkrycie roku. Chyba nic nie przebije tego smaku. Wyobraźcie sobie białą czekoladę oraz karmel i połączcie je ze sobą. Wtedy będziecie wiedzieć o czym mówię. O procesie karmelizowania czekolady czytałem już jakiś czas temu, ale dopiero teraz udało mi się zmierzyć z tym zadaniem. Przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste, ale zajmuje trochę czasu. Mimo to uważam, że warto poświęcić czas, bo smak jest niezapomniany. Jak można wykorzystać taki produkt? Dokładnie tak samo jak białą czy gorzką czekoladę. Różni się ona od nich jedynie smakiem, jest wyśmienicie karmelowa. Można łączyć ją ze śmietanką tworząc znakomity krem czy mus do ciast, tortów czy deserów. Ale jak ją przygotować?


Dowolną ilość białej czekolady należy posiekać drobno aby lepiej się rozpuszczała, a następnie przełożyć do niewielkiej tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Według pierwowzoru czekoladę należy ułożyć na blasze piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Jednak jest to mało praktyczny sposób ponieważ czekolada rozmaże się po całej powierzchni i może być problem z jej mieszaniem. Użycie tortownicy eliminuje ten problem i znacznie ułatwia proces karmelizowania. 


Blaszkę z czekoladą należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120ºC na 10-15 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika i przy pomocy szpatułki zamieszać czekoladę, aż znowu stanie się płynna. Ponownie wstawić do piekarnika i podgrzewać kolejne 10-15 minut. Czynność powtarzać do uzyskania karmelowego koloru czekolady. Należy uważać aby czekolada się nie przypaliła. Karmelizowanie zajęło mi ok. 60 minut (100 g produktu). Kiedy czekolada osiągnie pożądany kolor, wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie połamać na kawałki, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.  

19 komentarzy:

  1. Aha, wysuszyłeś ją całkowicie. Ja mieszałam jeszcze płynną z ubitą śmietaną. Będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po skończeniu karmelizowania czekolada była płynna. Zastygła po wystudzeniu :)

      Usuń
  2. Super pomysł ,pewnie nie każda biała się nada...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej sprawdzi się taka z zawartością tłuszczu kakaowego 35%. Ale tych z mniejszą nie próbowałem.

      Usuń
  3. łał! Oniemiałam! Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. To może być boskie, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dziś próbowałam ale nic mi z tego nie wyszło :( Czekolada w ogóle się nie rozpuściła po 20 minutach w piekarniku ma piękny złotobrązowy kolor ale jak jej dotknę to rozsypuje się jak proszek. Czy to mogła być wina czekolady? Użyłam Alpen Gold.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszą białą czekoladą do karmelizowania jest taka, która zawiera 34% masy kakaowej. Czekolada w piekarniku robi się z wierzchu sucha, tak jak na zdjęciach. Należy ją mieszać do momentu aż zacznie się rozpuszczać. Potem wstawić ponownie aż znowu się wysuszy. I tak powtarzać do osiągnięcia odpowiedniego koloru.

      Usuń
    2. Ok, tylko na czekoladach nie ma takiej informacji jaka jest zawartość procentowa masy kakaowej. Spróbowałąm dwie i nic z tego nie wyszło. A jaka czekolada była użyta w tym przepisie?:) tak będzie najprościej..

      Usuń
    3. Szczerze to nie pamiętam, ale wydaje mi się, że Wedla, bo to właśnie produktów tej marki używam najczęściej.

      Usuń
    4. No właśnie wedla zrobiłam:( szkoda ze nie zrobiłam zdjęć. Pierwsza próba to był Wedel, a druga Milka. Ale się nie poddałam i mimo, że zrobił się z nich proszek jak koleżance to próbę zrobienia lodów podjęłam:). Na razie się chłodzą. Dziękuje!

      Usuń
    5. Właśnie o to chodzi, żeby z czekolady powstał proszek. Będzie łamliwa i such bryłka. Potem rozpuszcza się ją w śmietance :D

      Usuń
  6. Odkrycie roku - muszę ją zrobić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kupuję karmelową czekoladę Wedla - uwielbiam! Ale skoro to takie proste, to spróbuję zrobić sama :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl