iu

- BUDYŃ -

To jeden z najprostszych i chyba najstarszych kremów cukierniczych jakie znamy. Do jego wykonania potrzeba kilku podstawowych składników, które każdy powinien mieć w swojej szafce. Ponadto jest niezwykle prosty. Krem budyniowy jest przeznaczony przede wszystkim do przekładania ciast lub nadziewana ciastek. Nie nadaje się do dekoracji, ponieważ nie jest wystarczająco trwały. Oprócz wypełniania ciast kremem, można podawać go z owocami, czekoladą i innymi dodatkami jako zwykły budyń. W tej roli sprawdzi się równie dobrze. 


składniki (ok. 1 kg):
70 g cukru
50 g masła
750 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Połowę mleka przelać do rondla, dodać cukier i podgrzewać do zagotowania. W tym czasie drugą połowę mleka rozetrzeć z przesianymi mąkami. Kiedy mleko się zagotuje, dodać cienkim strumieniem mieszankę mleczno-mączną i cały czas mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy krem ostygnie, dodać miękkie masło i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe. 

1 komentarz:

  1. Zawsze robiłam tak, że ucierałam masło na puch i potem dodawałam po łyżce budyń, ale w większości przypadków masa się ważyła. Potem się wycwaniłam i do gorącego budyniu dodawałam masło i mieszałam do rozpuszczenia (to wychodzi zawsze), ale jeszcze spróbuję z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl