iu

- KREM CZEKOLADOWY -

Prosty krem czekoladowy przygotowany na bazie mascarpone oraz kremówki. Świetnie nadaje się do dekoracji ciast, tortów, babeczek i innych deserów. Jest plastyczny, a schłodzony dosyć dobrze trzyma kształt.  Do jego wykonania możecie użyć również białej czekolady. Moja wersja kemu zawiera niewielką ilość alkoholu, który możecie pominąć lub zastąpić rum waszym ulubionym alkoholem. 


składniki (ok. 600 g):
 200 g kremówki 30% lub 36%
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej 
250 g mascarpone
2 łyżki rumu

Obie czekolady połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mascarpone i połączyć przy pomocy miksera. Cały czas mieszając wlewać przestudzoną czekoladę cienkim strumieniem. Dobrze połączyć. Gotowy kremem dekorować ciasta, torty, desery. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl