iu

- KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ -

Ten krem zajmuje drugie miejsce wśród moich ulubionych i uważam go za godny polecenia. Jest bardzo plastyczny, a po schłodzeniu niezwykle trwały. Ponadto można przechowywać go w lodówce przez wiele dni do miesiąca. Dlaczego nie zajmuje pierwszego miejsca w moim rankingu? Przede wszystkim ze względu na smak. Krem ten bazuje na dużej ilości masła, przez co smak jego jest bardzo mdły, a ponadto krem jest okropnie tłusty. Dlatego te polecam użycie go głównie do dekorowania tortów niż do przekładania. Do przełożenia biszkoptu radzę użyć innego, np. KREMU NA MASCARPONE, który jest o wiele lżejszy i przyjemniejszy w smaku.



składniki (ok. 500 g):
3 białka
200 g cukru
300 g miękkiego masła
dowolny barwnik spożywczy
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Białka wbić do miski. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą, aż cukier dobrze się rozpuści (sprawdzać między palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera, dodać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. Gotowym kremem pokryć wierzch oraz boki tortu. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę aby krem stężał.  


12 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłem tego kremu i planuję spróbować. Używa się tu masła bez uprzedniego ubicia i to w dużej ilości, dlatego zastanawia mnie jedna rzecz: czy w smaku w kremie, bardzo czuć masło?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masła jako takiego nie czuć, jednak krem oczywiście jest dosyć tłusty.

      Usuń
  2. Witam. Ja poszukuje kremu SMB ale czekoladowego do robienia roz z platkow takie jak tu tylko czekoladowe :https://preppykitchen.com/rose-cupcakes-2/ lub jakiegokolwiek kremu maslanego z ktorego da sie zrobic takie roze.Kremow czekoladowych jest masa,ale nie wiem ktory jest na tyle sztywny i stabilny ,zeby nadal sie na takie dekoracje.Moze ma pan przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mogę pomóc, nie znam przepisu na taki krem :(

      Usuń
  3. witam, mam pytanie jak długo mieszkać po dodaniu masła i na jakich obrotach? z góy dziekuje za odp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło należy dodawać partiami do masy ubijanej na najwyższych obrotach. Należy miksować dosyć długo. Po dodaniu całego masła krem będzie wyglądał na zważony mimo to, należy dalej miksować aż zrobi się gładki i puszysty :)

      Usuń
  4. Jakiego masła użyć do tego kremu? Czy masło roślinne się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie istnieje coś takiego jak masło roślinne. Jest to zwyczajna margaryna czy masmix. Najlepsze będzie masło o zawartości tłuszczu 82%, które po schłodzeniu będzie bardzo stabilne.

      Usuń
  5. Czy taki krem nadaje się pod masę cukrową? zamiast zwykłego kremu maślanego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, często z niego korzystam właśnie w tym celu :)

      Usuń
  6. Witam. Bardzo dziękuję za przepis. Krem świetnie nadaje się do dekoracji - co wypróbowałam. Ale na wstępie wspomina Pan, że jest to drugi Pana ulubiony krem. A jaki zajmuje miejsce pierwsze? I czy można by podać przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to minęło trochę czasu i pewne rzeczy się zmieniły, niestety nie pamiętam już, który wówczas uważałem za najlepszy. Ale najprawdopodobniej był to zwykły krem ze śmietany, mascarpone i wanilii :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl