iu

- KREM MASCARPONE -

Krem na bazie mascarpone jest jednym z moich ulubionych. Przede wszystkim dlatego, że jest prosty i szybki do wykonania. Sprawdza się w sytuacjach, kiedy chcę upiec tort czy inne ciasto i nie mam pomysłu na jego przełożenie, a w lodówce mam opakowanie mascarpone oraz kremówkę. Tak, to podstawowe produkty, jakie zawsze mam w zapasie. "A nuż widelec". Krem na mascarpone często stosuję do zdobienia kruchych babeczek czy cupcakes. Nadaje się również do tortów i stanowi dobrą alternatywę dla mdłego i tłustego kremu maślanego. Krem z mascarpone po schłodzeniu jest trwały i w odpowiednich proporcjach z kremówką dobrze trzyma kształt. Aby urozmaicić jego smak można pokusić się o dodanie ekstraktu waniliowego, kakao, odrobiny alkoholu, mleczka kokosowego (części stałej), skórki pomarańczowej, domowej przyprawy piernikowej i wielu, wielu innych. Ponadto do masy można wmieszać dowolny barwnik spożywczy. Poniżej podaję przepis na krem, którego użyłem do przełożenia oraz do dekoracji tortu ozdobionego kremowymi różami, który upiekłem z okazji drugich urodzin bloga.


krem do przełożenia tortu (ok. 700 g kremu):
250 g serka mascarpone
500 ml kremówki 36%
20 g cukru pudru
barwnik (opcjonalnie) 

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i barwnikiem. Do kremówki dodać barwnik, dobrze wymieszać i ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do serka i dokładnie połączyć. 

krem do dekoracji (ok. 1 kg kremu):
750 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
30 g cukru pudru
barwnik (opcjonalnie) 

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Do kremówki dodać barwnik i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do serka, dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1 m i dekorować boki tortu różami (filmik). W ten sam sposób udekorować wierzch ciasta. 



1 komentarz:

  1. Właśnie planuję upiec taki tort, czy krem użyty do dekoracji wytrzyma poza lodówką około 1-1,5 godziny? Nie rozpłynie się na torcie? :) czy może lepiej użyć maślanego na bezie szwajcarskiej? (nigdy nie jadłam kremu maślanego na bezie i nie wiem czy w takiej ilości nie zepsuje smaku ciasta, moje będzie kokosowe)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl