iu

- LEMON CURD -

Lemon curd to popularny krem cukierniczy przygotowywany na bazie cytryn. Można nazwać go budyniem cytrynowym. Z tą różnicą, że spoiwem i zagęstnikiem dla składników jest masło oraz jajka, a nie jak w przypadku budyniu, mąka. Krem ten doskonale nadaje się do przekładania ciast, nadziewania pączków, zdobienia babeczek czy jako dodatek do bezy. Lemon curd jest niezwykle prosty do wykonania. Cały proces ogranicza się do połączenia wszystkich składników i podgrzewania ich na parze wodnej do czasu aż mieszanka zacznie gęstnieć. Następnie krem należy wystudzić i schłodzić w lodówce. Wówczas nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji. Jeśli zależy Wam, aby curd był gładki, jeszcze ciepły przetrzyjcie przez sitko. Ja jednak wolę wersję z wyczuwalną skórką cytrynową. 


składniki (ok. 300 g):
75 ml soku z cytryny (2 szt.) 
60 g żółtek (z 4 jajek)
6 g żelatyny
100 g masła
87 g cukru
1 g soli

opcjonalnie:
50 g białej czekolady 

Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i dostawić do napęcznienia. Przygotować nieduży rondel i nalać do niego wody. Nad rondlem umieścić szeroką miskę, której dno nie będzie dotykało powierzchni wody. W oddzielnej miseczce odważyć cukier i przy pomocy rózgi wymieszać z żółtkami. Masę jajeczną przełożyć do miski nad rondlem, dodać sok z cytryny. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika i przez cały czas mieszać silikonową szpatułką zgarniając z brzegów miski oraz jej dna. Krem podgrzewać do momentu aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu (ok. 82ºC, nie powinien być zbyt gęsty). Miskę z kremem zdjąć z rondla, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia. Kiedy lemon curd osiągnie temperaturę ok. 45ºC (nie gorący, ale na tyle ciepły aby rozpuściło się masło) dodać miękkie masło i mieszać do połączenia składników. Jeśli chcecie przygotować wersję z białą czekoladą dodajcie ją zaraz po wmieszaniu masła. 

4 komentarze:

  1. Właśnie szukałam tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo i w jakich warunkach można mniej więcej przechowywać to lemon cu(r)do ? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien wytrzymać ok. dwóch tygodni w lodówce. Szczelnie zakryty folią spożywczą :)

      Usuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl