iu

- MUS CZEKOLADOWY -

Mus czekoladowy to kolejny z moich ulubionych dodatków do ciast. Jak wiadomo, czekolada doskonale komponuje się ze świeżymi owocami, zwłaszcza z tymi lekko kwaśnymi, dzięki czemu powstaje znakomite przełamanie dwóch przeciwnych sobie smaków. Jeżeli lubicie cięższy mus użyjcie kremówki o zawartości tłuszczu 36%, jednak jeśli wolicie lżejsze desery użyjcie tej z 30%. Ten czekoladowy mus przyda Wam się zarówno do owocowych deserów, do przełożenia biszkoptu czy bezy, ale także możecie go zamrozić i powstaną z niego wspaniałe, prawdziwe, domowe lody czekoladowe! :) 


składniki (ok. 800 g musu):
400 ml kremówki 30% lub 36%
200 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
4 żółtka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowym musem przełożyć ciasto lub podawać ze świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce. 


5 komentarzy:

  1. Trochę ryzykowne te surowe żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kraina Sosny nie odpowiedziałeś - masz na to jakiś sposób żeby mus był bezpieczny np.dla dzieci ?

      Usuń
  2. Elu, ja zawsze sparzam jajka wrzatkiem, zanim je rozbije. Jeszcze nikt od 20 lat sie nie zatrul ;) Pozdrawiam, Anita

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pilne pytanie, skontaktuj się ze mną drogą mailową: kontakt@krainasosny.pl